Immigrant pilot in Lahti – Maahanmuuttajien pilotti Lahdessa

Tämä sivu on tarkoitettu Lahden kaupungin eritrealaisten maahanmuuttajien kotoutumisen tueksi. Kaupungin ja Linkkitiimi Oy:n pilottiprojektissa (Kotodigi) tälle sivulle kerätään tärkeitä linkkejä ja tietoa. Lisäksi sivulle luodaan yhdessä pilottiryhmän kanssa tigrinjankielistä materiaalia muun muassa sähköisen asioinnin tueksi.

Projektin tapaamisten, eli Kotokinkereiden paikka ja aikataulu

Paikka: Takatasku, Huovilankatu 4, Lahti

Aika: 16:45-18:45

Päivät: 28.8,  4.9,  11.9,  25.9,  9.10,  23.10

 

Tärkeää tietoa ja linkkejä

Tigrinya-suomi sanakirja

Tästä linkistä pääset Glosben tigrinya-suomi sanakirjan nettisivulle. Kaikkiin käännöksiin ei tässä sanakirjassa voi luottaa mutta yksittäisten sanojen käännöksissä se on kohtalaisen hyvä. Sanakirjan osoite: fi.glosbe.com/fi/ti/

Avaa linkki

Pikakuvake puhelimen näyttöön / Web page shortcut to homescreen

Ohje / instructions - Lisää pikakuvake lisääminen puhelimen näyttöön / Add a web page shortcut to your phone's homescreen

Avaa linkki

Kela – Ohjeet työmarkkinatuen hakemiseen

Tästä linkistä pääset ohjeeseen, jossa opastetaan työmarkkinatuen hakemisessa.

Avaa linkki

Kela – ohjeet verkkoasiointiin

Tästä linkistä pääset Kelan verkkoasioinnin ohjeisiin. Tässä kerrotaan muun muassa, miten voit liittää puhelimella ottamasi kuvan liitteeksi hakemukseen.

Avaa linkki

Alipi – maahanmuuttajien palvelupiste Lahdessa

Alipi-palvelupiste tarjoaa maahanmuuttoon liittyviä ohjaus-, neuvonta- ja asiantuntijapalveluja maahanmuuttajille: lastenhoito, oleskeluluvat, perheenyhdistäminen, yleiset ongelmat, ajan varaus lääkäriin tai muihin palveluihin...

Avaa linkki

Tärkeitä kysymyksiä ja vastauksia - Lahti survival package

Tässä osiossa listataan tärkeitä kysymyksiä ja vastauksia eritrealaisten maahanmuuttajien tueksi 

Mitä teen jos sairastun tai loukkaannun? Jos ei ole vakava sairaus, tukea antaa oma terveysasema. Jos tilanne on vakava, hoitoa antaa Akuutti24 keskussairaalassa.

Mitä teen jos tulee tulipalo?

Mitä teen jos kohtaan väkivaltaa tai joku uhkaa minua? Ota yhteys poliisiin. Ota video tapahtumasta todistusaineistoksi jos mahdollista.

Mistä kysyä neuvoa, jos en tiedä mitä tehdä tai kuka osaa auttaa erilaisissa asioissa? Alipista voi kysyä neuvoa mihin tahansa asiaan. Siellä on palveluohjaajia ja tarvittaessa otetaan pikatulkkaus käyttöön jos ei ole yhteistä kieltä. 2020 Kela, sosiaalitoimi ja TE-toimisto tulevat samaan paikkaan Trio-kauppakeskukseen.

Mistä saan apua työmarkkinatuen hakemisessa? Kela vastaa tuen antamisesta.

Mitä teen jos en saa töitä? Ole yhteydessä TE-toimistoon.

Miten haen lapselle päivähoitoa tai koulupaikkaa? Ota yhteys sosiaalitoimeen.

Onko lapselleni saatavilla jotain tigrinjan kielistä ohjelmaa?

Mitä tapahtuu kun olen ollut kolme vuotta Suomessa?

Miten minun kannattaa toimia kolmen vuoden jälkeen ja mistä saan tukea? Alipi toimii tukena myös tuolloin erilaisissa asioissa. Pitää myös pyrkiä itse harjoittelemaan itsenäistä asioiden hoitoa ja suomenkieltä.

Miten saan yhteyden muihin alueen eritrealaisiin maahanmuuttajiin? Alueella on WhatsApp-ryhmä. Ole yhteydessä Alipiin ja kysy eritrealaisten ryhmän kontaktihenkilöä.

Onko eritrealaisten ryhmällä omaa Facebook-sivua jossa tiedotetaan tapahtumista ja kokoontumisista?